Visste du att du kan ordineras med motion?

Jag frågade min läkare om ett FaR, fysisk aktivitet på recept då jag önskade behandla mig på ett annat sätt än med medicin. Så jag prövade. Och det blev bra. Träningsvärk istället för biverkningar. Ja, tack! Nu behöver man kanske medicin och då ska man självklart ta den. Däremot så tror jag, genom egen erfarenhet, att genom att röra sig fysiskt så går det att ordinera flera tillstånd med motion. 

Som ungdom tog jag i stort sett aldrig Ipren mot mensvärk. Jag sprang i skogen. Jag simmade före skolan började, två dagar i veckan. Och jag tränade aerobics. Jag cyklade mycket, ibland fram och tillbaka till stan, 3 mil för att träffa en vän och ta en fika. Jag rörde på mig så mycket. Utan prestation. Det gjorde jag för att jag tyckte om att röra på mig. Det jag inte visste då, var att den fysiska aktiviteten även var bra mitt välmående. Det kom jag att upptäcka senare, då jag behövde arbeta övertid så mycket, att jag inte längre tog mig tid att träna som tidigare. Inte ens vardagsmotionen blev av. Den som var helt självklar i mitt liv. Det blev mycket sena kvällar och en del taxi. Och stillasittande. 

Då kom en rejäl smäll. 

Och det kom att ta lång tid att rehabilitera kroppen för stress. För att sedan kunna röra mig som tidigare.

År 2015 utbildade jag mig till en FaR ledare. Där fick jag en bok som heter Ordination Motion Vägen till bättre hälsa. Det går att läsa en del av den på FYSS.se.  Det är den viktigaste bok som jag har i min bokhylla. Och jag har många viktiga böcker. Men denna visar faktiskt hur man genom motion kan förebygga eller behandla vissa sjukdomstillstånd. Jag har aldrig tävlat med andra i idrott eller sport, men jag tycker om att utmana mig själv inom rimliga gränser. Jag har haft en skada i benhinnorna, under ett par års tid. Då kunde jag inte springa som innan. Jag fick lära mig att hitta en balans med löpningen. För skador, det vill jag gärna undvika så gott jag kan.  

Jag vårdar min kropp, som är mitt tempel. Utan att gå för långt. Jag tränar för min hjärna. Och jag tränar för min hälsa. För att jag vill ha en stark kropp. Och så förebygger jag depression att göra entré igen, genom vardagsmotionen i dagsljus.

Och om de ideal som det har talats om sedan jag uppfattade dem som tonåring. De skiter jag fullständigt i.