MindfulNatur: Vårt erbjudande
Hem
Mindfulnessprogrammet
Vårt erbjudande
Mindfulnessturer
Länkar
Litteratur
       
Lever du stressigt till vardags? Längtar du efter att bli mer närvarande i ditt eget liv?

Naturvistelser hjälper mot stress. Kropp och sinne påverkas positivt av fågelsång, vindsus och grönska. Denna kunskap används alltmer inom friskvård, vid rehabilitering i vården och som självhjälp vid lindrig psykisk ohälsa.

MindfulNatur är ett koncept där mindfulness harmonierar med vistelsen i den sköna naturen. Naturen i sig skapar förutsättningar för att du ska få sinnesro, lugn och stillhet genom att vistas i den. Om du sedan kryddar vistelsen i naturen med olika former av mindfulnessövningar kommer din naturvistelse att tillfredsställa alla dina sinnen ännu mer och få dig att varva ner, återhämta dig och ladda dina batterier.

Bengt Rundquist, som i många år guidat människor i alla åldrar i skog och annan natur och som är utbildad mindfulnessinstruktör av Ola Schenström, har utvecklat konceptet MindfulNatur. Bengt kan guida enskilda eller grupper i mindfulness i naturen och den Japanska metoden Skogsbad, genomföra kurser, studiecirklar, föreläsningar, retreater och prova-på-övningar.

Kontakta bengt@rundquist.nu

De guidade turerna tar 1 till 1,5 timme i långsamt tempo. De följer ofta en förberedd "Sinnenas stig"som är c:a 1200 m lång. Den kan innehålla en tyst vandring, sittande och stående meditationer och sinnenas promenad mm. Vi har lagt ett antal "Sinnenas stigar" i några av kommunerna i norra Storstockholm och som vi använder oss av. Se bifogade exempel här.

Skogsbad handlar om att tillbringa tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt med öppna sinnen i en fördjupande kontakt med den omgivande miljön. Skogsbad har sitt ursprung i Japan. Vi genomför guidningar i Skogsbad i en närliggande skog, där vi kan vara så ostörda som möjligt. En sådan guidning kan ta mellan 2 till 4 timmar. >>läs mer och klicka här för egen träning.

De kurser vi genomför består ofta av 7 träffar en gång i veckan om c:a 3 timmar vardera, där varje träff delas mellan naturens bidrag till hälsan och mindfulnessträning. Vi är ute i naturen och tränar mindfulness så mycket som möjligt vid varje träff. Se bifogat exempel på kursplan här

De retreater vi arrangerar är ofta halvdagsövningar i sin omfattning men vi genomför också heldagsretreater. Vi dessa tillfällen råder total tystnad från deltagarna när vi vistas i naturen. Här följer ett exempel från 2016 på en halvdagsretreat som också har karaktären av en prova-på-övning. >>läs mer

 

   
Uppdaterad 2017-02-05